Fouten maken, levert meer omzet en winst

Wat is de kracht van fouten maken? Op welke wijze leer je er echt van? Wat is de goeie voedingsbodem voor leerzame fouten? Natuurlijk hoor je vaak dat er in organisaties voorkomen dient te worden dat het fout gaat. Toch is uit onderzoek gebleken dat organisaties waar fouten maken een onderdeel is van het leerproces beter scoren. Te weten:

  • De omzet groeit 4%-16% harder in fout rijke organisaties;
  • De winstgevendheid is 14%-66% hoger in fout rijke organisaties;

Met andere woorden hoe is het bij jouw organisatie gesteld? Of mooier hoe kijk je zelf naar fouten? fouten maken

Fouten maken

Leren we van onze fouten? Hoe doen we dat dan? Frank Deuring van de Foutenfabriek en associate van HetTrainingsbureau.nl heeft hier 5 tips voor:

Tip 1: Fouten mogen gemaakt worden
Fouten niet delen is een grotere zonde dan de fout zelf. Fouten zijn onvermijdelijk. Deel ze dan ook met anderen, immers anderen hebben dan de mogelijkheid om een andere fout, niet dezelfde te maken.

Tip 2: Schuld speelt geen rol
Zodra een fout gemaakt wordt, ga je op zoek naar de ‘wat’ in plaats van de ‘wie’. Wanneer je met de vinger wijst leer je niets. En ontstaat een gevoel dat er geen fouten gemaakt mogen worden. Eigenlijk blokkeer je creativiteit.

Tip 3: Betrek medewerkers bij belangrijke beslissingen
Het hebben van invloed heeft een positieve impact op de motivatie van medewerkers. Medewerkers mogen hun twijfels ook uitspreken richting het management. Hierdoor worden er betere beslissingen genomen. Juist de dialoog of iets wel of niet gaat werken en dan gewoon doen leidt tot nieuwe kansen.

Tip 4: Streef naar constante innovatie
Op deze manier blijf je voortdurend testen of wat je doet ook de juiste manier is. Kan het beter? Sneller? Efficiënter? Innovatie en aanpassingskracht is noodzakelijk in deze tijd. Verandering is de enige constante. Door te doen leer je wat er fout gaat.

Tip 5: Besteed veel tijd aan communicatie, kennis uitwisselen en leren
Beter worden en beter presteren vergt onderhoud. Blijf continu in contact met elkaar en blijf leren van elkaar. Deel fouten en spreek elkaar aan op fouten. Beloon elkaar voor een fout.

Meer over fouten maken?

Geregeld worden er inspiratie sessies gehouden. Kijk op de evenementen pagina voor de planning. Of neem direct contact op voor een training “fouten leren maken”.  Contact opnemen met Frank kan ook direct.