Luisteren: een mens heeft 2 oren.

Een mens heeft twee oren en één mond, om twee keer zoveel te luisteren dan te praten – Confucius –

Luisteren

Waarom luisteren we zo weinig? Confucius, denker en sociaal filosoof, had het al door. We zijn gezegend met twee oren en een mond. Toch gebruiken we de mond vaak eerder dan dat we echt geluisterd hebben. Wat zou er gebeuren wanneer je oprecht luistert. Dus luisteren zonder OMA, oordelen, mening vormen en aannames doen? Wat zou je leren?

De kracht van echt luisteren ligt opgesloten in een mens zelf. Of het nu is om eerst naar jezelf te leren luisteren of juist eerst naar de ander om jezelf te ontdekken dat is de echte vraag. De wijze van aandacht hebben voor hetgeen de ander zegt, bepaald hetgeen er uitgehaald wordt. Of je luistert naar de inhoud, naar de vorm of naar de klank van hetgeen gezegd wordt. Laat staan naar de lichaamstaal die erbij komt kijken.

Met name leidinggevende kunnen nog veel stappen zetten om meer te luisteren naar de mensen. Daarvoor dienen ze eerst vragen te leren stellen. Stop met praten en stel die vraag. Goed doorvragen is daarbij een techniek om zelf minder te praten. Immers je laat de ander praten en bent gefocust op hetgeen je hoort. Anders kun je niet doorvragen.

Hoe ga jij deze week anders luisteren? Wat ga je doen om echt mooie verhalen te vangen.

Quote van de week

Elke woensdag publiceren we een quote van de week ter inspiratie, om over na te denken of direct iets mee te doen. Mocht je er nu iets bijzonders mee gedaan hebben laat dat dan gerust weten. We zien je reactie graag tegemoet. Mocht je een vervolg vragen of willen weten op welke wijze je ermee aan de slag zou kunnen gaan? Dan weten we dat ook heel graag. We helpen dan te komen tot een oplossing. 

De quote van de week komt uit het Verrassend Doelgerichte Spel dat HetTrainingsbureau.nl geproduceerd heeft. Zelf ook een spel verkrijgen? Dat kan via de webshop. Ga naar Webshop HetTrainingsbureau.nl.

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter