Systemisch werk, en familie rituelen

Systemisch werk – een overpeinzing

“Waar staan de matzes?”, vraag ik aan de medewerker van de supermarkt, als ik de dag voor Pasen boodschappen doe. “De wàt?”, vraagt ze met een glazig gezicht. “De màtzes,” zeg ik iets duidelijker. “Ehm…wat zijn dat?”, vraagt ze aarzelend. Ik begrijp haar vraag niet. De dag voor Pasen vraag ik naar matzes en zij weet niet wat ik bedoel? Matzes, die eet toch iedereen met Pasen? Ze belt voor hulp naar een collega, die er ogenblikkelijk aan komt. Ook hij weet niet wat ik met “matzes” bedoel, tot mijn stomme verbazing. Als ik beschrijf wat ik bedoel, zegt hij “aah, crackers!”. En hij wijst me de weg naar het juiste schap, terwijl hij vertelt dat ze die het hele jaar door verkopen. Wat ik dan weer heel gek vind.

Thuisgekomen vertel ik mijn man over de in mijn ogen bizarre belevenis. Mensen die niet weten wat matzes zijn, de dag voor Pasen, haha. En tot mijn grote verbazing zegt hij: “Ik wist ook niet wat matzes waren totdat ik jou leerde kennen.” Huh?

En op dat moment besef ik dat dit een typisch voorbeeld is van een uitwerking van een familiesysteem. Opgegroeid met matzes bij Pasen, met een beetje kaneelsuiker erop, ging ik ervan uit dat dit overal hetzelfde was. Iederéén eet toch matzes met Pasen? Dat hoort erbij. Zo hoort het, zo zijn onze manieren. Ik beschouw de wereld vanuit mijn eigen referentiekader.

Vanaf het moment dat ik uit huis ging, kwam ik steeds meer dingen tegen die anders waren in andere families. In andere groepen, in andere systemen. Zoals een vis niet beseft dat er buiten het water nog iets anders bestaat, zo ongeveer komen mensen op een gegeven moment de wijde wereld in. Je bent altijd omringd geweest door je familiewereld, dat is de wereld die je kent, dat is de norm. En beetje bij beetje ontdek je dat er mensen zijn die het heel anders doen. Die andere rituelen en andere gebruiken hebben.

En voor mij duurde het tot deze week totdat ik erachter kwam dat niet iedereen matzes met kaneelsuiker eet met Pasen. Ongelooflijk.

Geschreven door onze associate Andrea Teeuwisse

andrea.teeuwisse@hettrainingsbureau.nl

Gerelateerde berichten

Laat een bericht achter