Het belang van de juiste locatie

Het belang van de juiste locatie

Trainingen volgen is voor veel mensen geen dagelijkse kost. In het ene geval kiest iemand er helemaal zelf voor en in het andere geval is het door de werkgever opgelegd. Dit kan een groot effect hebben op de basis houding die mensen meenemen als ze aan een training gaan beginnen. Als alles ideaal is, de cursist heeft er zin in, de cursist heeft een diepgewortelde hunkering naar nieuwe kennis, vaardigheden en inzichten. De trainer verstaat zijn of haar vak en het programma zit doordacht in elkaar dan is de plek waar getraind wordt niet enorm van belang.

Toch geldt zelfs bij deze ideale uitgangspositie dat er wel degelijk invloed is van de ruimte waar de training gegeven wordt op de leerbeleving en het leerrendement.

WAAR MOET JE OP LETTEN?

Er zijn een aantal zaken die zeer bepalend zijn voor de keuze van de locatie. Allereerst de vraag of het een training is waarbij ook veel kennisoverdracht aanwezig is, of is het een training waarbij het voornamelijk om beleving draait. Veel kennisoverdracht heeft baat bij een omgeving met heel weinig afleiding, terwijl een training waarbij beleving centraal staat meer prikkels van buitenaf mag hebben.

Een tweede aspect om rekening mee te houden is de voorkeurs leerstijl van de cursisten. Cursisten die dol zijn op het zelf ontdekken, met een actiegerichte voorkeur voelen zich meestal meer op hun plek in een creatieve omgeving, terwijl cursisten die meere methodologisch ingesteld zijn, met een honger naar het opslurpen van kennis van een expert zich fijner voelen in een rustige prikkelarme omgeving.

ALLE ZINTUIGEN

Ook zijn daglicht, omgevingsgeluid, zuurstof, geur en temperatuur van grote invloed. Te warm of te koud leidt af en frisse geuren houden de hersenen fris. Kleur heeft effect op de concentratie, en de beleving van temperatuur. Alle zintuigen samen bepalen dus de beleving.

Zo maar een zaaltje huren waar precies voldoende mensen in passen is dus meestal niet de beste oplossing. Kijk naar doel, vorm, groep en motivatie voor je besluit een ruimte te kiezen. En bij het kiezen van de juiste locatie is creativiteit en aandacht vaak veel belangrijker dan het budget. Zo zijn er top locaties te vinden voor relatief weinig geld maar ook zeer ongeschikte ruimtes waar de hoofdprijs voor betaald moet worden.

 

Laat een reactie achter