Nieuwe medewerkers aan boord

Nieuwe medewerkers aan boord

Best spannend als iemand een nieuwe baan begint. Hoe werkt het allemaal? Waar staat de organisatie nu precies voor? Wat mag ik wel en wat mag ik niet? Wie zijn mijn collega’s? Eeh hoe kom ik nu weer in de automatiseringssystemen? Als ik het aan de ene collega vraag krijg ik een ander antwoord dan wanneer ik het aan de ander vraag. Hebben ze wel tijd en aandacht voor me? Zo maar een greep uit de onzekerheden van een nieuwe medewerker. Natuurlijk doe je als leidinggevende je uiterste best om iemand hier zo goed mogelijk door heen te loodsen. Maar je hebt het ook nog druk met allemaal belangrijke urgente taken. En voor je het weet is iemand buiten de boot gevallen en moet je alles op alles zetten om iemand te redden. Eenmaal aan boord getrokken met een nat pak zit de nieuwe medewerker dan vol angst om niet nog een keer in t water te vallen.

Een aantal voorbereidingen helpt je enorm om dit soort situaties te voorkomen. Je zorgt voor een veiligere entree, en creëert meer vertrouwen waardoor een nieuwe medewerker sneller productief is en minder tijd vraagt van de leidinggevende. Hoe is de onboarding bij jou geregeld?

Een goede onboarding is een proces van meerder stappen. Ben je je daar bewust van? Ook is het relatief eenvoudig om een aantal van die stappen te automatiseren waardoor de eenduidigheid toeneemt en de hoeveelheid tijdsinvestering van leidinggevende afneemt.

Bekijk aan de hand van de volgende stappen eens hoe jij het geregeld hebt, en of je alle stappen uitvoert.

 • Introductie en welkom heten door de directie
 • Wegwijs maken in het bedrijfsgebouw
 • Wegwijs maken in de bedrijfsautomatisering
 • Wegwijs maken in de koers van de organisatie
 • Organiseren van het uitleveren van de bedrijfsmaterialen (laptop, telefoon, auto, sleutels etc…)
 • Kennismaken met teamleden
 • Delen van wederzijdse verwachtingen qua werk
 • Delen van de wederzijdse ambities

Een goed onboardingsproces draagt bij aan het realiseren van een lerende organisatie. Stukken hiervan zijn eenvoudig te automatiseren. Hierdoor blijft er nog meer tijd over om persoonlijke aandacht te geven. De organisatie van jouw lerende organisatie is één van de onderdelen die belicht wordt in het open leergesprek.

Comment

 1. Efficiënter werken - HetTrainingsBureau
  mei, 07, 2020 2:43 PM

  […] efficiency winst kan halen in het leren in jouw organisatie. Zaken waar je aan kan denken zijn de onboarding van nieuwe teamleden, de basis van projectmanagement, en teambuilding met […]

Laat een reactie achter