Spinnenweb

Spinnenweb

Zojuist heb ik vol bewondering staan kijken naar een spin die in de tuin een web aan het bouwen was. Zonder instructie, zonder leraar, zonder handboek, zonder procedures bouwde hij door. Efficiënt, effectief en het patroon werd volledig instinctief gevolgd. Het viel me op dat hij met een klein kwartiertje buffelen een prachtig web gebouwd had. De afstanden tussen de draden waren vrijwel overal gelijk. Ik heb hem niet horen klagen over …. “geen zin” of …”waarom moet ik dat nou weer doen” . Nee hij bouwde gewoon door deed wat hij moest doen.

Blijkbaar zat hij in zijn flow, was hij aan het doen waar hij voor gemaakt is en even later zag ik hem tevreden in het midden zitten. Even uitrusten voor hij naar de door hem gebouwde aanvalsschuilplaats zou vertrekken.

Ik durf er om te wedden dat deze spin me zwaar teleurgesteld zou hebben als ik hem gevraagd had om een zwaluwnest te bouwen. De spin zou gefrustreerd weglopen en ik zou teleurgesteld zijn in het resultaat. Sterker nog ik denk dat deze spin zo authentiek was dat hij mijn verzoek volledig zou negeren. Ik zou gefrustreerd achterblijven en de spin de schuld geven van slechte motivatie. Brutaal zelfs omdat mijn verzoek niet eens overwogen werd.

Gek eigenlijk dat we dit bij mensen zo vaak fout zien gaan. Oké, wellicht is het soms wat minder duidelijk wat iemands talent is. Toch proberen we zo vaak iemand te forceren om iets te doen wat totaal niet aansluit bij zijn of haar bestemming. En dan krijg je geforceerd gedrag, hebben mensen leiding nodig, sturing nodig en zal het resultaat nooit die perfectie krijgen als dit spinnenweb.

Laat een reactie achter