Ga naar de inhoud

MapsTell

Meer wete over deze methode en waar
het voor jouw vraag toepasbaar is?

Achtergrond DISC methode

Het gebruik van DISC gedragsstijlen in de werkomgeving biedt talloze voordelen voor zowel individuele werknemers als organisaties als geheel. DISC, wat staat voor Dominantie, Invloed, Stabiliteit en Consciëntieusheid, is een gedragsbeoordelingstool die helpt bij het begrijpen en benutten van de gedragsvoorkeuren van mensen. Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het integreren van DISC in de werkcultuur. 

DISC is een, door William Moulton Marston, in 1928 ontwikkelde theorie en model gericht op zelfreflectie en zelfinzicht. In het boek “behaviour of normal people” beschrijft hij voor het eerst de methodiek. Ook MapsTell werkt met de methode en heeft op haar eigen wijze een assessment met algoritme ontwikkeld. 

Welke leerbehoefte spelen er? Hoe zou een academie hierin passen?

Voordelen van de DISC methode

Hier zijn enkele belangrijke voordelen van het integreren van DISC in de werkcultuur:

  1. Verbeterde Communicatie: Door DISC te gebruiken, kunnen werknemers hun communicatiestijl aanpassen aan die van hun collega’s. Dit leidt tot effectievere communicatie en minder misverstanden, waardoor de samenwerking wordt versterkt.

  2. Conflictbeheer: DISC helpt bij het identificeren van potentiële conflictsituaties en biedt tools om deze te voorkomen of op te lossen. Dit bevordert een vreedzamere werkomgeving.

  3. Teamontwikkeling: Het begrijpen van de gedragsstijlen in een team kan leiden tot betere teamdynamiek. Teamleden leren elkaars sterke punten en zwakke punten kennen en kunnen hun rollen dienovereenkomstig aanpassen.

  4. Leiderschapsontwikkeling: Leiders kunnen DISC gebruiken om hun leiderschapsstijl aan te passen aan de behoeften van hun teamleden. Dit vergroot de kans op effectief leiderschap en betrokkenheid van medewerkers.

  5. Werving en Selectie: DISC kan worden gebruikt als een hulpmiddel voor het selecteren van nieuwe medewerkers die passen bij de cultuur van de organisatie en de vereisten van specifieke functies.

  6. Persoonlijke Ontwikkeling: Individuen kunnen DISC gebruiken om meer inzicht te krijgen in hun eigen gedrag en sterke punten. Dit kan hen helpen bij persoonlijke groei en professionele ontwikkeling.

  7. Verhoogde Productiviteit: Wanneer werknemers zich bewust zijn van hun gedragsvoorkeuren en die van anderen, kunnen ze efficiënter samenwerken en hun tijd en energie richten op taken die het beste bij hun stijl passen.

Kortom, het gebruik van DISC gedragsstijlen in de werkomgeving bevordert effectieve communicatie, verbetert de teamdynamiek, vermindert conflicten en draagt bij aan een positieve bedrijfscultuur. Het is een waardevolle tool die organisaties helpt hun menselijk kapitaal optimaal te benutten en te laten gedijen.

Hoe is onboarding bij jullie geregeld? In 5 weken een eigen onboarding traject.

Toepassing van DISC

In de diverse workshops en uitingen wordt DISC gebruikt. Het Trainingsbureau is grote voorstander van de MapsTell variant. Hiermee is onder andere de toepassing in te zetten met de volgende trainingen. 

Natuurlijk gaat het hierbij altijd om de dialoog, de waarheid ontstaat door het gesprek.