Ga naar de inhoud

Regio Rivierenland

Regio Rivierenland

Voor de Regio Rivierenland wordt er had gewerkt aan de energietransitie, de Res Rivierenland, en de daarbij behorende stukken die opgeleverd worden. 

Hamvraag is: Hoe betrek je de inwoners en belanghebbende er bij? In de aanpak is er altijd veel aandacht voor het beleidsdeel, het wat van het beleid, de stappen, het proces. Wat gaan we doen? Een duidelijk doel en ook voor wie. Alleen hoe praat je nu met de inwoners? Hoe zorg je op welk moment voor betrokkenheid?

Tijdig en herhaaldelijk de hoe vraag stellen!

Het antwoord is simpel: vanaf het begin en ook tijdens het proces de hoe vraag stellen! Voorbeelden van goede hoe vragen staan in de plaatjes hiernaast. De reden dat je naar de hoe vraag gaat is om daadwerkelijk gedrag te benoemen en dat ook te kunnen relateren aan de plannen. 

Voorbeeld
Wanneer we spreken over goed communiceren, tijdig de plannen delen en mensen betrekken, dan klopt dit allemaal. Alleen hoe ziet goed communiceren er dan uit? Hoe wil de inwoner dat er gecommuniceerd wordt? Hoe deel je de plannen, zodat ze ook overkomen? Hoe betrek je mensen aan het begin bij je plannen? 

Er wordt vaak in de wat vorm over de mensen gesproken, die hoe vraagt stellen leidt tot vanuit de ander denken en het gewenste gedrag in kaart brengen. Je geeft je wat dus meer handen en voeten. 

Wil je de bijgaande plaatjes voor een presentatie gebruiken, dat kan natuurlijk. Laat dan hieronder je gegevens achter en we sturen hem je toe. Je krijgt ze in hoge kwaliteit (resolutie) toegestuurd.