Ga naar de inhoud

Boeien en binden van toptalent

Waarom is het boeien en binden van toptalent zo lastig? De allerbeste medewerkers zijn medewerkers die vier dingen samen brengen:

  • De medewerkers zijn extreem goed in hun vak
  • Ook zetten ze hun kennis, kunde en expertise in voor het grote geheel
  • Ze staan open voor nieuwe inzichten
  • De uitstraling is positief en energiek
 

Als je zulke medewerkers laat samenwerken in een goed gebalanceerd team waarin men elkaar naadloos aanvult dan ontstaat magie. Dan zie je ineens dat de kwaliteiten van elk individu nog meer glans krijgen dan ze op individuele basis zouden kunnen. Het grotere geheel klopt en samenwerken lijkt een vloeiende beweging die zowel plezier als resultaat moeiteloos realiseert.

Soms heb je van die seizoenen dat alles lijkt te kloppen en juist als je denkt dat alles klopt gaan twee van je grootste talenten weg. De geest is uit de fles en je kan weer van voren af aan beginnen. De angstdroom van veel managers en ondernemersb

Waarom boeien en binden van toptalent?

Met een omgeving waarin ze gezien worden en een omgeving waarin de ontwikkeling van het talent optimaal tot zijn recht kan komen. Dat houdt in dat er voldoende aandacht moet zijn voor een goede werkomgeving. Deze bestaat uit goed materiaal om mee te werken, inspiratie en rolmodellen, heldere verwachtingen en voldoende uitdaging. Daarnaast dient er aandacht te zijn voor het realiseren van de persoonlijke missie en zelfvervulling.

Veel van deze elementen kan je vertalen in een gezonde leeromgeving. Denk hierbij aan aandacht voor vakinhoudelijk leren, maar ook aandacht voor persoonlijke ontwikkeling van het talent zelf maar ook van de mensen met wie het talent samenwerkt. Immers ls iedereen groei doormaakt ontstaat een organisatie waarbinnen exponentiële groei mogelijk is.

  • Extreem goed in je vak wordt je alleen als je goed, veel en intensief bezig blijft met vakontwikkeling.
  • Kennis en kunde inzetten voor het grotere geheel lukt alleen als je verbinding gemaakt hebt met het grotere geheel.
  • Open staan voor nieuwe inzichten wordt gevoed als er regelmatig nieuwe inzichten worden aangeboden.
  • Positieve energie krijgt een kans om te groeien als er feedback op komt.

Een helder beeld op de harde organisatorische kant waarbij structuren en systemen zodanig bekend zijn dat de opdracht en het hogere doel van de organisatie duidelijk is geeft veel houvast. Duidelijkheid omtrent ambities en organisatie geeft vertrouwen. En aandacht voor een gezonde leercultuur en goed leermeesterschap is aantrekkelijk voor mensen met een gezonde leerhouding.

In het Open Leergesprek krijg je inzicht hoe bij jou in de organisatie de leeromgeving is ingericht. Op basis daarvan weet je exact welke onderdelen het meeste effect hebben om jouw toptalent binnen te houden. Door bewust aandacht te geven aan die gebieden blijf je voor toptalent een aantrekkelijke werkgever.