Ga naar de inhoud

Er vliegen olifanten door de kamer

We zien het heel veel op dit moment. Er blijft veel onuitgesproken. Zeker in een periode waarin we weinig fysiek bij elkaar zijn geweest, we informele momenten missen en we elkaar, soms maar goed ook, niet kunnen ruiken. Er vliegen olifanten in de kamer. De onuitgesproken zaken, blijven onuitgesproken. De echte onderwerpen die tot samenwerken (dienen te) leiden, de olifanten die iedereen weet of ziet, worden verzwegen.

Leiderschap is communiceren

Laten we beginnen met communicatie. Juist nu is gebleken dat communicatie als leider essentieel is. Je werkt op afstand, dus geen informatie of beperkte informatie krijgen leidt tot je eigen beeld. Beelden die vaak anders zijn dan de leiding van een bedrijf wenst. Normaliter zijn er veel kansen om je team mee te nemen in wat je wenst en hoe je het wenst. Nu blijven die haken bij het één dimensionale, het platte scherm.

Leiderschap, volgens de definitie van Remco Claassen, is: “weten wat je wilt en dat kunnen transformeren in het voordeel naar anderen”. Nu in deze tijd vertaal dat maar eens naar de huidige momenten van contact.

Het “hoe” communiceren

Vaak zien we dat er veel gesproken wordt over wat er gedaan moet worden. Het vlakke scherm lijkt wel uit te dagen tot meer feitelijkheid en zakelijkheid, de taken worden afgevinkt (box ticking). In plaats van een relatie opgebouwd. Wanneer heb je zelf het laatst gesproken over gedrag en de cultuur van de organisatie? Op welke wijze ben je daar zelf bij betrokken? Alleen je beoordeelt de organisatie waar je werkt er wel op.

Met andere woorden, wanneer komt het “hoe” op tafel? Juist de leider van nu besteed daar aandacht aan. We noemen dat ook wel de gewoontes, de gedragingen die we gewoon vinden. Op welke wijze wordt er binnen jouw organisatie tijd gemaakt voor deze zaken? Wie is daar mee bezig?

Interessant om over door te praten? Onze gedragstrainers weten raad. Zij benoemen op een spectaculaire, informele en vooral veilig, edoch kritische manier de “do’s and dont’s” van gedrag. Zij geven de olifant de ruimte. 

Praktisch

Wil je meer weten over gedrag en gewoontes? Neem dan contact op met de trainers hieronder.